Home » Kostprijs verbouwen » Warmtepomp prijzen

Warmtepomp prijzen

Bent u op zoek naar een manier om te besparen op uw energieverbruik? In dat geval kunt u er voor kiezen om gebruik te maken van een warmtepomp. Een warmtepomp kan echter worden aangekocht in tal van verschillende uitvoeringen. Het soort warmtepomp is samen met de capaciteit waar ze over beschikt bepalend voor het uiteindelijke kostenplaatje. Zou u graag ook een warmtepomp willen plaatsen, maar bent u nog op zoek naar concrete prijsinformatie? Dat is precies wat we aan u willen voorstellen op deze pagina!

Warmtepomp prijzen

 
Warmtepomp nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een warmtepomp?

Door de jaren heen zijn er tal van verschillende warmtepompen op de markt verschenen. De prijs die u moet betalen voor het aankopen van een warmtepomp is altijd sterk afhankelijk van het systeem waarvoor u kiest. Niet alleen de prijs wordt hierdoor bepaald. Denk bijvoorbeeld eveneens aan het rendement dat kan worden behaald. Daar komt bij dat niet elke warmtepomp zomaar overal kan worden gebruikt, in tegendeel. Vooraleer een warmtepomp te plaatsen is het dan ook altijd de moeite waard om bij een expert na te gaan of de plaatsing er van bij uw woning mogelijk is of niet.

Soort warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water warmtepomp Tussen 10.000 & 15.000 euro
Water-water warmtepomp Vanaf gemiddeld 15.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp Tussen 4.250 & 7.250 euro
Lucht-water warmtepomp Tussen 4.100 & 7.100 euro

Tot 30% besparen op een warmtepomp

Lang niet iedereen heeft natuurlijk een even groot budget voor handen dat kan worden vrijgemaakt voor het aankopen van een warmtepomp. Dat hoeft echter geen probleem te zijn. Van een warmtepomp is namelijk bekend dat er op verschillende manieren op kan worden bespaard. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om een besparing tot 30 procent te realiseren, enkel en alleen door een objectieve vergelijking uit te voeren tussen verschillende bedrijven die warmtepompen verkopen en plaatsen. Zo wordt de prijs van uw warmtepomp reeds behoorlijk gedrukt en dat zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om geconfronteerd te worden met kwaliteitsverlies.

Keuzes die de kostprijs van een warmtepomp beïnvloeden

De prijs die u moet betalen voor het aankopen van een warmtepomp wordt altijd beïnvloed door een aantal factoren. Om er zeker van te zijn dat u geen van deze zaken over het hoofd ziet hebben we ze even allemaal voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type warmtepomp

In eerste instantie is er zoals reeds aangegeven het type warmtepomp die u gaat aankopen. De achterliggende functie van een warmtepomp is uiteraard eigenlijk nagenoeg altijd hetzelfde, maar de werking er van kan aanzienlijk verschillen. Bovendien moet er veelal rekening worden gehouden met enkele extra kosten. De prijs van een grond-water warmtepomp wordt bijvoorbeeld voor een niet onbelangrijk deel bepaald door het buizennetwerk. In het geval van een horizontaal captatienet kunt u rekenen met een gemiddelde aankoopprijs van rond de 10.000 euro. Wordt er gekozen voor een verticaal buizennetwerk? Dan ligt de kostprijs al snel tegen de 15.000 euro of hoger.

Tegenwoordig is ook een water-water warmtepomp vrij populair. Indien u gebruik wenst te maken van een dergelijke, energiebesparende warmtepomp moet er evenwel rekening mee worden gehouden dat er diepe putten moeten worden gegraven. Dit is behoorlijk arbeidsintensief waardoor u geconfronteerd kunt worden met vrij hoge kosten. Niet voor niets beginnen dergelijke systemen dan ook altijd bij een kostprijs van zo’n 15.000 euro. Wilt u er zeker van zijn dat u de voordeligste warmtepomp kunt aankopen? Dan is het altijd interessant om te kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp. Voor een dergelijke installatie betaalt u namelijk gemiddeld tussen de 4.100 & 7.100 euro. Tot slot is er nog de lucht-water warmtepomp. Ook deze prijs ligt in de lijn van een lucht-lucht warmtepomp, maar kan in de praktijk net iets duurder uitvallen.

Keuze 2: Plaatsing van warmtepomp uitbesteden

Indien u er voor kiest om een warmtepomp aan te kopen voor in uw huis is het van belang om er bij stil te blijven staan dat deze moet worden geplaatst door een echte expert. Het voorzien van een warmtepomp is namelijk één ding, maar het is nog iets helemaal anders om de noodzakelijke leidingen aan te leggen. Omwille van deze reden moet u buiten het aankopen van de warmtepomp van uw keuze ook altijd nog rekening houden met de nodige arbeidskosten. De handige doe-het-zelver kan eventueel een deel van de werkzaamheden voor zijn of haar rekening nemen, maar toch zal er ook altijd een echte vakman aan te pas moeten komen. Zoals eerder op deze pagina aangegeven kunt u door een objectieve vergelijking uit te voeren gelukkig wel altijd een bepaald deel van de kostprijs uitsparen.

Keuze 3: Subsidies en premies

Omwille van het feit dat een warmtepomp een energiezuinige installatie is worden er op vandaag nog steeds verschillende subsidies en premies aangeboden. De hoogte van deze premies en subsidies is evenwel niet zelden afhankelijk van de plaats waar u woont. Wilt u er dus met andere woorden zeker van zijn dat u het investeringsbedrag voor uw warmtepomp zo laag mogelijk kunt houden? In dat geval is het altijd de moeite waard om de verschillende subsidies en premies aan te vragen die beschikbaar zijn.

Bron: kosten warmtepomp.

Interessante bespaartips

Doorheen deze pagina hebben we reeds verschillende mogelijkheden aangehaald om een besparing te kunnen realiseren op het aankopen en laten plaatsen van uw warmtepomp. Door middel van de onderstaande, interessante bespaartips is het evenwel mogelijk om dit kostenplaatje nog meer te drukken.

  • Recht op kwantumkorting?

U bent ongetwijfeld niet de enige persoon in uw buurt die er aan denkt om een warmtepomp aan te kopen. Wanneer er nog iemand uit uw buurt met hetzelfde idee speelt is het dan ook altijd de moeite waard om de warmtepomp samen aan te kopen bij hetzelfde bedrijf en deze ook de plaatsing te laten verzorgen. Op deze manier kunt u rekenen op een maximale korting die kan oplopen tot zo’n 10 procent.

 

  • Kies voor een bedrijf uit de buurt

Voor het leveren en plaatsen van een warmtepomp worden er door een bedrijf altijd zogenaamde voorrijkosten in rekening gebracht. Deze voorrijkosten zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer die door het bedrijf wordt afgelegd. Wilt u de impact van deze kosten op de uiteindelijke factuur zo beperkt mogelijk houden? Kies er dan altijd voor om een bedrijf uit de buurt onder de arm te nemen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x