Houten ramen prijzen
Houten ramen zijn altijd al bijzonder populair geweest. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze ramen over bijzonder veelzijdige eigenschappen beschikken. In eerste instantie hebben houten ramen bijvoorbeeld een warme en tevens ook natuurlijke uitstraling. Dat is echter niet alles, want deze ramen staan er ook om bekend goed isolerend te zijn waardoor u op dit vlak maar weinig extra kosten zult moeten maken. Bent u ook wel geïnteresseerd in het laten plaatsen van houten ramen, maar zou u graag eerst een goed beeld willen hebben van de kosten die voor dergelijke ramen in rekening worden gebracht? In dat geval bent u op deze pagina aan het juiste adres!
Wat kosten houten ramen?
Vooraleer te investeren in één of meerdere houten ramen zult u altijd een goed beeld willen hebben van de kosten die dit met zich meebrengt. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de kosten van een houten raam niet uitsluitend worden gebaseerd aan de hand van het materiaal, maar ook op basis van het systeem waar gebruik van wordt gemaakt. Wanneer u voor de voordeligste oplossing wenst te kiezen is het dan ook altijd het meest voor de hand liggend om te kiezen voor een vast raam van hout. De gemiddelde kosten die voor dit type van houten ramen in rekening worden gebracht zijn de volgende:
Type houten raam | Gemiddelde kostprijs |
Vast, houten raam van 1.000 x 1.000 mm | Tussen 325 & 525 euro |
Vast, houten raam van 1.500 x 1.200 mm | Tussen 425 & 625 euro |
Vast, houten raam van 2.000 x 1.500 mm | Tussen 825 & 1.025 euro |
Tot 30% besparen op het aankopen van uw houten ramen
Houten ramen zien er niet alleen bijzonder goed uit, daarnaast zorgen de goede, isolerende eigenschappen er voor dat ze in steeds meer woningen opduiken. Wanneer u ook wenst te investeren in houten ramen is het evenwel erg belangrijk om er rekening mee te houden dat het verschuldigde kostenplaatje heel wat hoger kan uitvallen dan u in eerste instantie misschien had verwacht. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost door het uitvoeren van een objectieve vergelijking tussen meerdere bedrijven die houten ramen verkopen. Door het opvragen van meerdere offertes en door deze met elkaar te vergelijken zult u altijd kunnen vaststellen dat er een besparing kan worden gerealiseerd die in het best mogelijke geval kan oplopen tot een slordige 30 procent.
Keuzes die de kostprijs van houten ramen beïnvloeden
Het spreekt voor zich dat het ene houten raam het andere niet is. Als potentiële eigenaar zult u dan ook altijd meerdere keuzes moeten maken die het verschuldigde prijskaartje aanzienlijk zullen beïnvloeden. De belangrijkste van deze keuzes zijn de volgende:
Keuze 1: Het soort houten raam
In eerste instantie zult u uiteraard het systeem moeten kiezen voor uw houten raam. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is een vast raam in principe altijd financieel het interessantst. Lang niet iedereen zal echter met een dergelijk raam voldoening nemen. Buiten een vast raam kunt u er eveneens voor kiezen om één van de onderstaande drie systemen te gebruiken:
- Een draai-kiepraam
- Een valraam
- Een schuifraam
Afgaande op de afmetingen 1.000 x 1.000 mm wordt meteen duidelijk dat het onderlinge prijsverschil niet onaanzienlijk kan zijn. We hebben de verschillende kosten ook op dit vlak alvast even voor u op een rijtje gezet.
Type systeem voor houten raam | Gemiddelde kostprijs |
Draai-kiepraam 1.000 x 1.000 mm | Tussen 275 & 375 euro |
Valraam 1.000 x 1.000 mm | Tussen 125 & 175 euro |
Schuifraam 1.000 x 1.000 mm | Tussen 825 & 925 euro |
Keuze 2: Natuurlijke uitstraling of schilderen?
Op het ogenblik dat u er voor kiest om gebruik te maken van houten ramen wordt meteen duidelijk dat u heeft gekozen voor een bijzonder veelzijdig materiaal. U heeft in principe steeds twee keuzes met betrekking tot uw houten ramen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ze gewoon hun klassieke uitstraling te laten behouden, maar het is eveneens mogelijk om ze te schilderen. Het schilderen van uw houten ramen zorgt er voor dat ze meteen over een compleet nieuwe look beschikken die perfect zal aansluiten op bijvoorbeeld de stijl van uw interieur. Bovendien gebeurt dit tegen zeer lage kosten waardoor u heel veel jaren lang kunt blijven genieten van uw houten ramen.
Keuze 3: Hardhout of zachthout?
Op het ogenblik dat u houten ramen wenst aan te kopen zult u altijd een keuze moeten maken tussen hard- en zachthout. Wanneer u het kostenplaatje zo laag mogelijk wenst te houden is kiezen voor zachthout de enige optie. Heeft u iets meer geld uit te geven omdat u wilt kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke levensduur voor uw houten ramen? In dat geval is het altijd interessanter om te opteren voor ramen die zijn gemaakt van hardhout. U moet er wel rekening mee houden dat een raam van hardhout gemiddeld zo’n 10 tot 50 euro per raam duurder zal uitvallen in vergelijking met een raam van zachthout.
Interessante bespaartips
Een investering in houten ramen is er één die op termijn altijd interessant is, maar die helaas ook behoorlijk wat geld kan kosten. Omwille van deze reden hebben we verschillende, interessante bespaartips verzameld en voor u op een rijtje gezet.
- Keuze voor zachthout niet altijd financieel het interessantst. Op het eerste zicht lijkt het alsof kiezen voor zachthout op financieel vlak het interessantst is, maar dat is het lang niet altijd. Veel mensen houden er namelijk geen rekening mee dat deze houtsoort over een aanzienlijk beperktere levensduur beschikt in vergelijking met hardhout. Op termijn kan de keuze voor zachthout dus op financieel vlak dan ook ver van het interessantst zijn.
- Kies voor hoogrendementsglas. Het zou zonde zijn om een goed isolerend houten raam te voorzien van enkele of standaard dubbele beglazing. Op deze manier kan er namelijk alsnog heel wat warme lucht ontsnappen wat het isolerend vermogen een beetje teniet doet. Wilt u er dus zeker van zijn dat uw houten ramen jaarlijks hun bijdrage leveren op vlak van energiebesparing? Kies er dan gerust voor om ze te voorzien van hoogrendementsglas. Het vergt even een iets hogere investering, maar u verdient dit al snel terug op uw jaarlijkse energiefactuur!