Home » Kostprijs verbouwen » Zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen prijzen

Heel veel mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om te investeren in een systeem met zonnepanelen. Een dergelijke investering is bijzonder toekomstgericht omdat het er voor zorgt dat u voor een belangrijk deel kunt voorzien in uw eigen behoefte aan energie. Op deze manier kan de energiefactuur die aan het einde van het jaar in de bus valt heel wat lager uitvallen waardoor u niet één keer, maar wel elk jaar opnieuw een aantrekkelijke besparing kunt realiseren. Wilt u graag ook investeren in zonnepanelen, maar bent u in eerste instantie benieuwd naar de actuele zonnepanelen prijzen? Wij hebben ze speciaal voor u op deze pagina even op een rijtje gezet!

Zonnepanelen

 
Zonnepanelen nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Wanneer u er zeker van wenst te zijn dat u op vandaag een aantrekkelijke besparing kunt realiseren op uw energiefactuur bent u eigenlijk haast verplicht om daarvoor een investering in zonnepanelen te overwegen. Ondanks wat veel mensen op het eerste zicht vermoeden kan een dergelijke investering op financieel vlak eigenlijk nog behoorlijk toegankelijk zijn. Wij hebben in ieder geval verschillende mogelijkheden inclusief hun kosten alvast even voor u op een rijtje gezet door middel van onderstaande prijstabel.

Aantal zonnepanelen Aantal personen Gemiddelde kostprijs
11 zonnepanelen 1 persoon Tussen 4.900 & 5.600 euro
16 zonnepanelen 2 personen Tussen 7.500 & 8.100 euro
22 zonnepanelen 4 personen Tussen 9.900 & 10.600 euro
26 zonnepanelen 6 personen Tussen 11.650 & 12.650 euro

Tot 30% besparen op een investering in zonnepanelen? Het kan!

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een besparing te realiseren op een systeem met zonnepanelen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld altijd de moeite waard om even een offerte op te vragen bij verschillende bedrijven. Het gebeurt nog steeds bijzonder vaak dat mensen hun zonnepanelen bij het eerste, het beste bedrijf aankopen. Dit is natuurlijk een keuze die u zelf dient te maken, maar in de praktijk zorgt dit er wel nagenoeg altijd voor dat u veel teveel betaalt. Het opvragen van offertes bij meerdere bedrijven kan er dan ook zomaar voor zorgen dat u geconfronteerd wordt met een besparing die kan oplopen tot een aantrekkelijke 30 procent op de kostprijs van de factuur.

Keuzes die de kostprijs van zonnepanelen kunnen beïnvloeden

Het ene systeem met zonnepanelen is absoluut het andere niet. Dit zorgt er voor dat er door u als potentiële investeerder verschillende keuzes gemaakt dienen te worden. Vooraleer u een systeem met zonnepanelen gaat aankopen is het dan ook altijd de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande factoren.

Keuze 1: Het type zonnepaneel

Wanneer u gaat investeren in zonnepanelen is het van belang om er bij stil te blijven staan dat er verschillende soorten zonnepanelen op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijkheden:

  • Een monokristallijn zonnepaneel
  • Een polykristallijn zonnepaneel
  • Een dunne film zonnepaneel

De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen zijn in Nederland veruit het populairst. De monokristallijn zonnepanelen beschikken over herkenbare kenmerken onder de vorm van hun zwarte kleur. De polykristallijn zonnepanelen hebben dan weer een blauwe/paarse kleur. De dunne film zonnepanelen mogen dan iets minder populair zijn, het feit dat ze over geen kristallen beschikken zorgt er wel voor dat ze over buigzame eigenschappen beschikken. Let op, de dunne film zonnepanelen worden geproduceerd tegen een aanzienlijk lagere prijs in vergelijking met de varianten, maar ze realiseren ook een eerder beperkt rendement. De algemene verwachting is echter toch dat deze dunne film zonnepanelen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst.

Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs
Monokristallijn zonnepaneel Gemiddeld 685 euro per zonnepaneel
Polykristallijn zonnepaneel Gemiddeld 625 euro per zonnepaneel
Dunne film zonnepaneel Gemiddeld 425 euro per zonnepaneel

Keuze 2: Het aantal zonnepanelen

De tweede keuze is een beetje voor de hand liggend. Een systeem bestaat namelijk in principe uit zoveel zonnepanelen als u zelf wenst. Daarbij is het wel van belang om er rekening mee te houden dat het over produceren van elektriciteit tegenwoordig helemaal geen financiële meerwaarde meer biedt. Zorg er daarom voor dat u vooraleer te investeren een goed zicht heeft op uw verbruik. Alleen op deze manier zult u uiteindelijk immers kiezen voor een systeem met zonnepanelen die perfect aan uw behoefte weet te voldoen zonder dat u alsnog geconfronteerd wordt met een grote overschot aan elektriciteit waar u eigenlijk niets mee bent.

Keuze 3: Het onderhoud van uw zonnepanelen

Het aankopen van zonnepanelen is één ding, maar het spreekt voor zich dat er eveneens het nodige onderhoud aan de zonnepanelen moet worden uitgevoerd. Veel mensen kijken na het aankopen van hun zonnepanelen niet meer naar hun systeem om en dat is zonde. Zaken zoals vallende bladeren evenals vogelpoep kunnen er immers voor zorgen dat het rendement van de zonnepanelen aanzienlijk kan worden teruggeschroefd. Op deze manier zult u jammer genoeg nooit het maximale rendement uit uw zonnepanelen kunnen halen. Eén keer per jaar onderhoud laten uitvoeren aan uw zonnepanelen is dan ook beslist een aanrader.

Interessante bespaartips

Ongetwijfeld bent u ook geïnteresseerd om te investeren in een systeem met zonnepanelen. Op deze manier kunt u namelijk voorzien in uw eigen nood aan energie waardoor ook de afrekening op het einde van het jaar een behoorlijk stuk lager zal uitvallen. Wij hebben in ieder geval de belangrijkste bespaartips alvast even voor u op een rijtje gezet.

  • Kies voor een onderhoudsabonnement. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het eigenlijk echt noodzakelijk om uw zonnepanelen minstens één keer per jaar te laten onderhouden. In plaats van hiervoor telkens individueel een beroep te doen op een specialist kan het de moeite waard zijn om een abonnement af te sluiten. Door het afsluiten van een dergelijk abonnement kan er zomaar tussen de 10 en 20 procent worden uitgespaard op het totale kostenplaatje dat het onderhoud van uw zonnepanelen met zich meebrengt.
  • Recht op subsidie of niet? Wanneer u er aan denkt om een investering te doen in energiebesparende of energiezuinige installaties kunt u altijd rekenen op één of misschien zelfs meerdere subsidies. Dit geldt uiteraard ook voor het aankopen van een systeem met zonnepanelen. Ga daarom altijd na op welke financiële compensatie u recht heeft. U zult merken dat op deze manier uw investering in zonnepanelen meteen op financieel vlak een behoorlijk stuk interessanter wordt.
  • Recht op kwantumkorting? Investeren in zonnepanelen is tegenwoordig erg populair. Dit zorgt er voor dat de kans bijzonder groot is dat u iemand uit uw eigen omgeving kent die ook van plan is om een dergelijke investering uit te voeren. Klopt dit? Kies er dan voor om de opdracht aan hetzelfde bedrijf toe te kennen en jullie kunnen bieden misschien zomaar rekenen op een (extra) korting van een mooie 10 procent.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x