Sierpleister prijzen
Wilt u een bijzonder mooie structuur realiseren voor uw muren en plafonds? Zou u graag willen dat de afwerking niet alleen op vlak van structuur, maar ook voor wat de kleur betreft perfect voldoet aan al uw verwachtingen? In dat geval kan het interessant zijn om te opteren voor het laten aanbrengen van een sierpleister. Door meteen te kiezen voor een specifieke kleur voorkomt u bovendien dat er na afloop nog schilderwerken aan te pas moeten komen. Bent u tevens geïnteresseerd in het toepassen van een sierpleister in uw huis? In dat geval is het beslist de moeite waard om rekening te houden met de gemiddelde kosten op deze pagina.
Hoeveel kost een sierpleister?
Een sierpleister is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende patronen. Elk patroon beschikt over diens eigen uitstraling. In principe is het onderlinge prijsverschil van het materiaal op zich vrij beperkt, maar toch kunnen de kosten afhankelijk van de aanbieder aanzienlijk hoger of juist lager uitvallen dan in eerste instantie werd verwacht. Hou er daarnaast eveneens rekening mee dat de moeilijkheidsgraad evenals de grootte van het oppervlak eveneens een niet onbelangrijke invloed kan uitoefenen. Wij hebben de kosten van de verschillende soorten sierpleisters op de markt alvast even voor u op een rijtje gezet.
Type sierpleister | Gemiddelde kostprijs |
Rustiekputz | Tussen 13 & 24 euro per vierkante meter |
Spachtelputz | Tussen 13 & 24 euro per vierkante meter |
Granol | Tussen 13 & 24 euro per vierkante meter |
Een besparing tot 30% realiseren op uw sierpleister?
Het is op bijzonder eenvoudige wijze mogelijk om een besparing te realiseren op het aanbrengen van een sierpleister die kan oplopen tot wel 30 procent. Hoe? Zeer eenvoudig. Door een offerte op te vragen bij verschillende stukadoren zult u kunnen vaststellen dat er sprake is van een niet onaanzienlijk, onderling prijsverschil. Dit kan deels te maken hebben met de ervaring waar een bepaalde stukadoor al dan niet over beschikt. Wilt u er met andere woorden echt zeker van zijn dat het realiseren van een sierpleister mogelijk is tegen de scherpst mogelijke prijs? In dat geval is een objectieve vergelijking uitvoeren van de offertes bij verschillende stukadoren ongetwijfeld een interessante keuze.
Factoren die de kostprijs van een sierpleister kunnen beïnvloeden
Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er een aantal factoren zijn die een al dan niet directe impact hebben op de kostprijs die voor een sierpleister in rekening wordt gebracht. Om met zekerheid te kunnen stellen dat er geen enkele van deze zaken vergeten worden hebben we ze alvast even allemaal voor u op een rijtje gezet.
Factor 1: Het soort sierpleister van uw keuze
Zoals eerder reeds aangegeven is er op vandaag sprake van verschillende soorten sierpleisters. Allen beschikken ze dan ook over een uiteenlopende uitstraling. Op vlak van prijs is er niet zo’n groot verschil waardoor de smaak van de opdrachtgever uiteindelijk van doorslaggevend belang zal zijn. De kenmerken van de verschillende soorten sierpleisters zijn in ieder geval de volgende:
- Rustiekputz: Er wordt vaak naar dit type van sierpleister verwezen als zijnde een barokpleister. Het betreft hier dan ook een sierpleister op basis van kunststof. Rustiekputz beschikt altijd over een korreldikte die is gelegen tussen de 1,5 en 1,8 mm. In principe kunnen we de rustiekputz situeren tussen de spachtelputz en de granol in. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze buiten een korrelstructuur eveneens over kleine groefjes beschikt. Omwille van het feit dat rustiekputz een kleine korrel heeft realiseert ze een rustige en bovendien ook fijne structuur. Ze is tegenwoordig zeer populair in moderne huizen.
- Spachtelputz: Net zoals rustiekputz is ook spachtelputz een sierpleister op basis van kunststof. Dit neemt evenwel niet weg dat ze over een regelmatige korrelstructuur beschikt die er voor zorgt dat er nog steeds een rustige uitstraling mee kan worden gerealiseerd. Het is bij deze vorm van sierpleister perfect mogelijk om zelf de grootte van de korrel te kiezen. Deze varieert steeds tussen 1 & 2,5 mm. Des te groter de korrel wordt, des te grover uiteraard ook de structuur zal uitvallen. Spachtelputz is als sierpleister tegenwoordig zeer populair in nieuwbouwwoningen. Dit komt niet in het minst door de bijzondere levensduur waarover ze beschikt.
- Granol: De meest klassieke van de drie sierpleisters is ongetwijfeld granol. Deze was vooral in de jaren ’70 en ’80 bijzonder populair. Granol heeft de meest grove structuur van alle sierpleisters met groeven die variëren van 3 tot 4 mm. Het plaatsen van granol kan door een stukadoor op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk met de “waaier” methode en met de “boomschors” methode. Bij de waaier wordt de granol op een draaiende manier op de muur aangebracht. Kiest u voor de boomschors methode? Dan wordt de sierpleister verticaal aangebracht.
Factor 2: Aanbrengen op een groot of klein oppervlakte?
De grootte van het oppervlak waar de sierpleister op moet worden aangebracht is altijd bepalend voor de prijs die per vierkante meter in rekening zal worden gebracht. Moet de sierpleister worden geplaatst op een groot oppervlak? Dan zult u kunnen vaststellen dat de prijs per vierkante meter een stukje lager uit zal vallen in vergelijking met een sierpleister die op een kleiner oppervlak dient te worden geplaatst. Let op, ook de aanwezigheid van veel hoeken of lastig te bereiken plaatsen kan er voor zorgen dat het prijskaartje zal worden verhoogd.
Interessante bespaartips
De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het laten aanbrengen van een sierpleister kan op tal van verschillende manieren worden gedrukt. Wij hebben alvast een aantal interessante bespaartips voor u op een rijtje gezet die het prijskaartje van een sierpleister kunnen drukken zonder dat er daarom op vlak van kwaliteit moet worden ingeboet.
- Neem zelf de voorbereidende werken voor uw rekening. Vooraleer de stukadoor de sierpleister kan plaatsen spreekt het voor zich dat er verschillende, voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. Het betreft hier onder meer het aan de kant zetten van de meubelen. U kunt altijd geld besparen door deze voorbereidende werken zelf uit te voeren. Op deze manier kan de stukadoor namelijk meteen beginnen met het aanbrengen van de sierpleister.
- Aanbrengen van sierpleister in verschillende ruimtes. Gaat u een sierpleister laten aanbrengen in verschillende ruimtes in uw woning? In dat geval is het altijd financieel het interessantst om deze werken in één keer allemaal samen uit te laten voeren. Op deze manier zal de prijs per vierkante meter immers een stuk lager komen te liggen dan normaal en dat zonder dat er aan de kwaliteit wordt geraakt.