Prijzen dakpannen
Dakpannen worden aanzien als één van de meest betrouwbare soorten dakbedekking die er op de markt zijn terug te vinden. Het merendeel van de mensen die over een hellend dak beschikken kiezen er dan ook voor om gebruik te maken van dakpannen. Bent u eveneens van plan om dakpannen te plaatsen op het dak van uw woning, maar wilt u eerst graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die aan dit type dakbedekking is verbonden? Wij zetten de gemiddelde kosten graag even voor u op een rijtje!
Hoeveel kosten dakpannen?
Er zijn heel veel goede redenen aan te halen waarom het merendeel van de mensen met een hellend dak er in België voor kiezen om gebruik te maken van dakpannen. Wanneer we dit type dakbedekking gaan vergelijken met de andere mogelijkheden op de markt kunnen we onder meer vaststellen dat deze over een gevoelig langere levensduur beschikt. De levensduur kan in bepaalde gevallen oplopen tot zomaar even 100 jaar. Dit zorgt er voor dat u tijdens uw leven slechts één keer rekening dient te houden met een grote investering op vlak van dakbedekking. Vooraleer bepaalde dakpannen aan te kopen dient u er wel rekening mee te houden dat deze in verschillende vormen bestaan. We hebben de twee vaakst gekozen opties inclusief hun kostprijs even voor u op een rijtje gezet:
Type dakpan | Gemiddelde kostprijs | Levensduur |
Betonnen dakpan | Ongeveer 55 euro | 30 jaar |
Keramische dakpan | Ongeveer 65 euro | 50 jaar |
Indien u over een hellend dak beschikt met een oppervlakte van in totaal 90 vierkante meter zult u merken dat de kosten voor het vervangen van alle dakpannen gelegen zijn rond de 5.500 à 5.750 euro. Dit is uiteraard slechts een gemiddelde kostprijs en kan sterk afhankelijk zijn van uw situatie. Bovendien is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de vakman van uw keuze eveneens van invloed kan zijn op het totale kostenplaatje welke u moet betalen. Een objectieve vergelijking uitvoeren is dan ook altijd interessant te noemen.
Waarom kiezen voor dakpannen?
Zoals eerder reeds aangegeven zijn er verschillende zeer interessante voordelen verbonden aan kiezen voor dakpannen als dakbedekking bij een hellend dak. We zetten alle voordelen waar u op kunt rekenen in ieder geval graag nog even voor u op een rijtje:
- Dakpannen beschikken over een zeer lange levensduur
- Dakpannen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden
- Ze zijn eenvoudig te onderhouden
- Dakpannen zijn brandveilig
- Een snelle plaatsing kan worden gerealiseerd
Keuzes die de kostprijs van dakpannen bepalen
Wanneer u van plan bent om gebruik te maken van dakpannen als dakbedekking voor het dak van uw woning zult u er rekening mee moeten houden dat verschillende keuzes de kostprijs van de dakpannen kunnen beïnvloeden. Het betreft hier de volgende keuzes:
Keuze 1: Het type dakpan
Zoals eerder reeds aangegeven bestaan er verschillende soorten dakpannen waaruit u een keuze kunt maken. U dient er altijd rekening mee te houden dat de kostprijs die moet worden betaald sterk afhankelijk kan zijn van het type dakpan van uw keuze. Voor een betonnen dakpan geldt bijvoorbeeld een gemiddelde kostprijs van 55 euro terwijl een keramische dakpan een kostprijs heeft van 65 euro. Zoals in de tabel op deze pagina reeds aangegeven dient u ook altijd stil te blijven staan bij de te verwachten levensduur. Deze is namelijk bepalend voor de snelheid waarmee u terug zult moeten investeren.
Keuze 2: Verwijderen en vervangen
Het is uiteraard eveneens mogelijk dat de bestaande dakpannen verwijderd en vervangen moeten worden. In dat geval zult u rekening moeten houden met een hogere kostprijs. Deze hogere kostprijs wordt gerealiseerd door het feit dat er meer werkuren in de opdracht zullen komen te zitten. Eerst moeten de bestaande dakpannen namelijk worden verwijderd vooraleer de nieuwe kunnen worden geplaatst. In het geval van een nieuwbouwwoning is dat uiteraard niet het geval. Dan dienen de dakpannen gewoon te worden geplaatst. Voor het verwijderen en vervangen van dakpannen geldt dat u rekening dient te houden met de volgende kosten:
Werkzaamheden | Type dakpan | Kostprijs |
Verwijderen en vervangen van dakpannen | Beton | Tussen 2.900 & 3.500 euro |
Verwijderen en vervangen van dakpannen | Keramisch | Tussen 4.000 & 4.400 euro |
Verwijderen, vervangen en coaten van dakpannen | Keramisch | Tussen 4.900 & 5.300 euro |
Keuze 3: Dak isoleren of niet?
Het vervangen van de dakpannen op uw dak is het ideale ogenblik om het dak te isoleren. De meerprijs die in rekening wordt gebracht voor het isoleren van uw dak is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het gekozen isolatiemateriaal is wat dit betreft een punt waar u rekening mee zult willen houden. Gemiddeld dient u er evenwel rekening mee te houden dat het isoleren van uw dak gepaard gaat met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 30 en 40 euro.
Keuze 4: Coating of geen coating?
Een andere keuze die u zult moeten maken heeft betrekking tot de coating die u al dan niet laat aanbrengen aan uw pannendak. Op deze manier kunt u er voor zorgen dat warmteverlies wordt tegengegaan. Bovendien zorgt een coating er niet alleen voor dat het warmteverlies wordt verminderd, daarnaast wordt een extra, gladde laag gecreëerd die de vorming van mos en algen een halt toe zal roepen. Voor het laten coaten van een pannendak kan rekening worden gehouden met een meerprijs die is gelegen tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter.
Interessante bespaartips
Tot slot, wilt u kunnen besparen op het plaatsen of vervangen van een pannendak? In dat geval doet u er goed aan om rekening te houden met de volgende bespaartips:
- Kwantumkorting. Heeft uw buurman of buurvrouw net als u het idee om haar pannendak te vervangen of een nieuw pannendak te plaatsen? In dat geval kunt u beiden het best een beroep doen op dezelfde vakman. Op deze manier wordt namelijk een kwantumkorting toegekend die de kostprijs van uw project gevoelig kan doen dalen.
- Gebruikmaken van tweedehandse pannen. U kunt er tot slot eveneens voor kiezen om geen gebruik te maken van nieuwe, maar wel van tweedehandse dakpannen. Op deze manier kunt u een behoorlijk deel uitsparen op de materiaalkost. Let wel, kies altijd voor kwalitatieve tweedehandse dakpannen. Alleen zo voorkomt u vervelende, onverwachte situaties.