Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen condensatieketel

Prijzen condensatieketel

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om een maximaal rendement te realiseren in combinatie met een uitstekend warmtecomfort? In dat geval is kiezen voor een zogenaamde condensatieketel altijd interessant. Bent u eveneens van plan om een condensatieketel in uw huis te plaatsen, maar heeft u er geen idee van welke kosten dit precies met zich meebrengt? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en kom alles te weten over de kostprijs van een condensatieketel op deze pagina!

Prijzen condensatieketel

 
Wat kost een condensatieketel voor u?

Hoeveel kost een condensatieketel?

kostenHoeveel u precies zult moeten betalen voor het aankopen van een condensatieketel is moeilijk zo aan te geven. Verschillende factoren oefenen op de kostprijs van een condensatieketel namelijk een directe invloed uit. Denk hierbij niet alleen aan het vermogen van de ketel, maar ook aan bijvoorbeeld het merk dat er aan verbonden is. Voor een gemiddelde condensatieketel kan er evenwel rekening worden gehouden met een prijskaartje welke is gelegen tussen de 4.800 & 9.250 euro. Let op, het betreft hier een compleet systeem waar dus ook de boiler bij is inbegrepen. Bent u een beetje geschrokken van de gemiddelde kostprijs van een condensatieketel? Verder in dit artikel zult u kunnen lezen dat er ook op verschillende manieren kan worden bespaard op de aankoop van een dergelijke ketel.

Tot 20 procent energiebesparing

De manier waarop een condensatieketel werkt en dan vooral het feit dat het een deel van de gerealiseerde warmte kan recupereren zorgt er voor dat een dergelijke ketel behoorlijk wat zuiniger is in vergelijking met een conventionele ketel. Door er voor te kiezen om gebruik te maken van een condensatieketel kan er dan ook een besparing worden gerealiseerd op vlak van energie tot zomaar even 20 procent. Dit is behoorlijk wat en dat zult u dan ook beslist merken bij de eindafrekening van uw energiefactuur. Klinkt interessant toch? Maar er is meer. Wanneer u er namelijk voor kiest om een condensatieketel te combineren met een modulerende thermostaat kan de energiebesparing zelfs nog verder oplopen tot een mooie 40 procent. Tel daar ook nog eens bij op dat de CO2-uitstoot van een condensatieketel een stuk lager ligt in vergelijking met een gewone conventionele ketel en u heeft meteen voldoende goede redenen om een investering te overwegen.

De prijsopbouw van een condensatieketel

Wanneer we de prijsopbouw van een condensatieketel in detail gaan bekijken stellen we vast dat deze bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de kostprijs voor het aankopen van de ketel zelf die bestaat uit een slordige 63 procent. De resterende 37 procent is dan weer nodig om de arbeidskosten in te dekken. Op de arbeidskosten kan vrij eenvoudig worden bespaard. Door een vergelijking uit te voeren onder verschillende experts is het namelijk perfect mogelijk om een niet onaanzienlijke besparing te realiseren op de factuur met de arbeidskosten. In het beste geval kan deze besparing oplopen tot zomaar even 40 procent. Beslist de moeite waard om even een vergelijking voor uit te voeren dus!

Keuzes die de prijs van een condensatieketel beïnvloeden

Eerder op deze pagina hebben we u een globale richtprijs gegeven van hoeveel u ongeveer dient te investeren wanneer u een condensatieketel wenst aan te kopen. Deze prijs zal voor veel mensen uiteraard alles behalve onaanzienlijk zijn, maar ze wordt sterk beïnvloed door verschillende keuzes die door u als woningeigenaar gemaakt worden. We zetten deze keuzes graag even voor u op een rijtje.

Keuze 1: Het type condensatieketel

Er zijn tegenwoordig op de markt tal van verschillende condensatieketels terug te vinden. Dit zorgt er voor dat een standaard model inclusief boiler reeds verkrijgbaar is voor een kostprijs die is gelegen ergens rond de 4.800 euro. Wanneer u evenwel uitsluitend genoegen wenst te nemen met een condensatieketel die de meest optimale energiebesparing realiseert en over een zo optimaal mogelijk vermogen beschikt zult u al snel rekening moeten houden met een prijskaartje die ergens richting de 9.250 euro trekt. De energiebesparing die op deze manier wordt gerealiseerd zorgt er evenwel voor dat een niet onaanzienlijk deel van uw investering vrij snel kan worden terugverdiend.

Keuze 2: De rookafvoer

Een zeer belangrijk punt waar u rekening mee zult willen houden bij het aankopen van een condensatieketel is de rookafvoer. Deze heeft namelijk een zeer aanzienlijke impact op het totale kostenplaatje dat is verbonden aan uw installatie. U dient in ieder geval te beschikken over een speciale dubbelwandige buis die voldoet aan de NBN B 61-002 normen. Op deze manier kan verse lucht worden aangezogen terwijl de verbrandingsgassen kunnen worden uitgestoten. Omdat bij minderwaardige buizen altijd het risico op bevriezing van de condens aanwezig is wordt het aangeraden om hier niet op te besparen. Per lopende meter mag u voor het aankopen van een dubbelwandige buis rekenen op een kostprijs van zo’n 100 euro.

Keuze 3: Zelf plaatsen of uitbesteden?

Wanneer u een condensatieketel heeft aangekocht kunt u er voor kiezen om twee dingen te doen. Of u kunt de ketel zelf installeren of u kunt er voor kiezen om de installatie uit te besteden. Het zelf installeren van de condensatieketel inclusief de schouw zorgt er voor dat u een degelijke besparing kunt realiseren, maar anderzijds kan het zorgen voor problemen met de garantie. Bovendien hoeft het niet te worden benadrukt dat de plaatsing van een condensatieketel in alle nauwkeurigheid dient te gebeuren. Omwille van deze redenen wordt het dan ook over het algemeen aangeraden om de installatie te laten uitvoeren door een erkende installateur. Zo kunt u namelijk steeds op beide oren slapen.

Keuze 4: Het merk van de condensatieketel

De vierde en laatste keuze die de kostprijs van een condensatieketel aanzienlijk kan beïnvloeden heeft betrekking op het merk van de ketel. We hebben de meest gangbare merken inclusief de gemiddelde kostprijs voor een condensatieketel even voor u op een rijtje gezet. Let op, het betreft hier uitsluitend de prijs van de ketel. De boiler, schouw en installatiekosten zijn niet in deze kostprijs inbegrepen!

Merk Gemiddelde kostprijs
ACV Tussen 1.350 & 1.650 euro
Atag Tussen 1.300 & 1.550 euro
Buderus Logamax Tussen 2.250 & 2.500 euro
Bulex Tussen 1.500 & 1.750 euro
Junkers Tussen 1.200 & 1.400 euro
Remeha Tussen 1.600 & 1.850 euro
Vaillant Ecotec Tussen 2.400 & 2.650 euro
Viessmann Vitodens Tussen 1.800 & 1.950 euro

vergelijken

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
0
Wat denk jij? Laat een comment achterx
()
x