Tuin bestraten
De meeste Belgen hebben wel wat bestrating in hun tuin liggen. Het bestraten van de tuin is een klus die u absoluut niet hoeft uit te besteden aan een vakman. Dit karwei kunt u ook prima zelf onderhanden nemen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Het bestraten van uw tuin vergt enige voorbereiding. Zorg bijvoorbeeld voor goede zelfbescherming. Omdat u de hele tijd op uw knieën zit, is het verstandig kniebeschermers aan te schaffen. Ook goede werkhandschoenen, werkschoenen en wekkleding doen wonderen. Zorg ook dat u vooraf een ontwerp of bestratingsplan maakt. Zet aan de hand hiervan in uw tuin de maten uit met piketpaaltjes.
Voorkom verzakking
Daarna kunt u de oude bestrating verwijderen. Om verzakking te voorkomen, is het belangrijk dat de bestrating op minstens 10 tot 15 centimeter zand komt te liggen. Bij een slappe ondergrond is 20 centimeter zand nodig. Zijn er plekken waar de grond lager ligt, vul die dan aan met zand. Het is verstandig dat nieuw aangebrachte zand te verdichten met een kleine trilmachine. Zo voorkomt u verzakking in de jaren daarna. Vlak daarna de grond af naar de weg, zodat het regenwater naar de goot loopt. Zie ook: prijzen bestrating.
Legverbanden
Bij het leggen van de bestrating kut u kiezen uit verschillende legverbanden, zoals een halfsteensverband, een blokverband of een visgraatverband. Welk verband u legt, ligt aan de kleur en grootte van de steen, en aan de indeling van uw tuin. De hoogte van de stenen is in elk geval belangrijk. Hoe hoger de steen, hoe steviger uw terras of oprit. Voor een oprit is een stevige bestrating belangrijker, omdat daar spoorvorming op de loer ligt. Voor een terras wilt u toch vooral een mooi patroon. Tril de klinkers af met een trilplaat en veeg met een bezem zand tussen de voegen.