Home » Tuin » Stratenmaker

stratenmaker

 
Stratenmaker nodig? Vergelijk eerst

De stratenmaker is een vakman

U wilt uw tuin opnieuw bestraten maar u wilt het niet zelf doen? Dan huurt u een stratenmaker in. Een stratenmaker is een echte vakman die veel kennis heeft van de ondergrond die nodig is en van de verschillende soorten bestrating. Hij legt straten aan, maar ook erven, stoepen en pleinen. Wie stratenmaker wil worden, kan een driejarige Beroepsopleidende of Beroepsbegeleidende Leerweg opleiding op niveau 3 volgen aan een ROC. Bij de eerste variant ligt de nadruk op de opleiding, terwijl bij de tweede de leerling een groot deel van de week bij een bedrijf werkt.

Gereedschappen van de stratenmaker

Een stratenmaker maakt gebruik van diverse soorten gereedschappen, zoals een kaphamer, rubberen hamer, een schep en een waterpas. Ook komen er bij zijn werk verschillende machines aan te pas, bijvoorbeeld een trilplaat, een wiellader en een stenenlegger. Een stratenmaker is ook verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Gaat een stratenmaker met een machine werken, dan dient hij gehoorbescherming te dragen. Het werken met machines is een belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding van de stratenmaker. Ook draagt een stratenmaker standaard werkschoenen, zodat zijn voeten goed beschermd zijn tegen vallende tegels of stenen. Omdat een stratenmaker veel op zijn knieën zit, zullen ook kniebeschermers deel uit maken van zijn werkuitrusting, evenals stevige werkhandschoenen.

Mechanische stenenlegger

Een uitkomst voor de stratenmaker is tegenwoordig de mechanische stenenlegger. Die kan één vierkante meter bestrating met een enkele beweging op een ondergrond leggen. Deze machine maakt het werk voor de stratenmaker een stuk lichter. Sierstraatwerk kan zo’n machine niet doen, dat blijft toch ambachtelijk handwerk.

Stratenmaker inhuren

Wilt u een stratenmaker inhuren? Vraag dan zeker meerdere offertes aan, de prijzen van en stratenmaker kunnen enorm verschillen. Soms kan er per uur betaald worden, soms per vierkante meter. Het voordeel van de laatste methode is dat u de stratenmaker niet hoeft aan te sporen om wat sneller te werken.