Architect prijzen
U wenst uw woning op te knappen en bijgevolg meer ruimte te creëren door het realiseren van een op- of aanbouw? In dat geval zult u er natuurlijk voor willen kiezen om de plannen zo deskundig mogelijk voor te laten bereiden. Dit is iets dat u niet zelf kunt doen. U zult er dan ook voor willen kiezen om een beroep te doen op de diensten van een architect. Heeft u er evenwel geen idee van met welke kosten u in deze situatie rekening zult moeten houden? Geen probleem! Wij zetten ze graag even voor u op een rijtje.
Hoeveel kost een architect?
Een architect zorgt voor een begeleiding gedurende de volledige bouw of verbouwing van een woning. In eerste instantie zal de architect uw wensen uittekenen, vervolgens doet hij de nodige aanvragen bij de gemeente en wordt het bouwproces nauwkeurig in de gaten gehouden. De kosten die door een architect in rekening worden gebracht kunnen aanzienlijke verschillen vertonen. Er dient onder meer rekening te worden gehouden met de ervaring waar de architect in kwestie over beschikt. Bovendien zijn uiteraard ook de exacte werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden van invloed op het prijskaartje. Dienen er bijvoorbeeld alleen schetsen te worden gemaakt of moet er een compleet project gerealiseerd worden? Wij zetten de verschillende kosten alvast even voor u op een rijtje in onderstaande tabel:
Type project | Gemiddelde kostprijs |
Tekening van een aanbouw | Ongeveer 500 euro |
Complete opdracht inclusief bouwbegeleiding | Ongeveer 10.000 euro |
Complete opdracht nieuwbouwwoning inclusief de selectie van de aannemer en bouwbegeleiding. | Tussen 17.000 & 22.500 euro |
- Goedkoopste oplossing: De scherpst mogelijke prijs wordt verkregen op het ogenblik dat de architect uitsluitend de tekeningen voor u dient te maken. In het geval van een gemiddelde aanbouw liggen de kosten voor de architect tussen de 400 en 500 euro
- Middenweg: Steeds meer mensen kiezen er voor om een aanbouw zoals bijvoorbeeld een garage of een serre te realiseren. Aan de architect wordt de opdracht gegeven om de volledige opdracht te realiseren inclusief de bouwbegeleiding. De architect zal er in deze situatie voor kiezen om in eerste instantie een voorlopig ontwerp te maken. Vervolgens wordt er een definitief ontwerp gerealiseerd evenals een technische omschrijving. Ook de bouwaanvraag (indien noodzakelijk) bij de gemeente wordt uitgevoerd. Bovendien realiseert de architect ook bouwbegeleiding. Dit zorgt er voor dat de architect regelmatig de voortgang en deskundigheid van de bouw dient te controleren en aan te sturen waar nodig. De kostprijs die hiervoor in rekening wordt gebracht ligt rond de 10.000 euro.
- Meest uitgebreide optie: Indien u er voor kiest om een beroep te doen op de diensten van een architect voor het realiseren van een nieuwbouw dient u te kiezen voor de meest uitgebreide en dus ook de duurste keuze. Gedurende een nieuwbouwproject zal de architect starten met het ontwerpen van een voorlopig ontwerp. Op basis daarvan zal bij akkoord het definitieve ontwerp worden gerealiseerd. De tabel hierboven geeft de prijs weer die is gebaseerd op een vrijstaande nieuwbouwwoning inclusief garage. De architect zal hiervoor ook de aannemer selectie op zich nemen en de bouwbegeleiding uitvoeren.
Prijsopbouw architect
Keuzes die de kostprijs van een architect bepalen
Zoals eerder reeds aangegeven geldt voor een architect dat de kosten zeer sterk uit elkaar kunnen lopen. De exacte kostprijs die in rekening wordt gebracht is afhankelijk van verschillende keuzes die we graag even voor u op een rijtje zetten:
Keuze 1: Deelopdracht of volledige opdracht?
Heeft u de keuze gemaakt om uw woning aan te laten passen en wenst u een beroep te doen op de diensten van een architect voor een aantal werkzaamheden, maar niet voor allemaal? In dat geval kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een architect in te schakelen voor het laten maken van bouwkundige tekeningen. U kunt er evenwel ook voor kiezen om de architect de aanvraag te laten doen met betrekking tot de bouwvergunning bij de gemeente. Dit maakt meteen het verschil duidelijk tussen een gedeeltelijke en een volledige opdracht. Het verschil in prijs kan zoals eerder reeds aangegeven zeer aanzienlijk zijn. Op voorhand een duidelijke planning maken van welke werkzaamheden de architect dient uit te voeren is dan ook wenselijk. Ook een offerte opvragen kan absoluut geen kwaad.
Keuze 2: Honorarium van de architect
De kostprijs die door een architect in rekening wordt gebracht wordt berekend aan de hand van een uurtarief of honorarium. Architecten die niet werkzaam zijn in loondienst kunnen er voor kiezen om een honorarium in te stellen. Een honorarium zorgt er voor dat de architect op voorhand een zeker percentage ontvangt van de volledige bouwkosten. Het spreekt evenwel voor zich dat de bouwkosten doorheen het bouwen aanzienlijk uitgebreid kunnen worden. Omwille van deze reden kan het gebeuren dat de architect pas na afloop van de werken een volledige afrekening kan maken. Het honorarium van de architect bedraagt gemiddeld zo’n 6 tot maximaal 15 procent van de totale kostprijs van de werken.
Wanneer de architect wenst te werken op basis van een honorarium wordt het aangeraden om op voorhand een bepaald percentage af te spreken. Op deze manier kunt u zich reeds vroeg in de bouwfase een goed beeld vormen van de kosten die door de architect in rekening gebracht zullen worden.
Keuze 3: Freelancer of architectenbureau?
Een andere zeker niet onbelangrijke keuze heeft betrekking tot het feit of u kiest voor een freelancer of een architectenbureau. In het laatste geval zult u rekening moeten houden met hogere kosten. Daar staat evenwel wel tegenover dat er doorgaans meer ervaring en kennis aanwezig is. Wanneer u er voor kiest om een beroep te doen op een freelancer zult u kunnen rekenen op een scherpere kostprijs, maar is het altijd belangrijk om eventuele projecten uit het verleden te evalueren. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.
Interessante bespaartips
Bent u een beetje geschrokken van de kostprijs die door een architect in rekening wordt gebracht? In dat geval kunnen onderstaande bespaartips voor u interessant zijn.
- Gratis introductiegesprek. Veel mensen weten het niet, maar het is mogelijk om bij een architect een gratis verkennend introductiegesprek aan te vragen. Er zijn evenwel ook architecten die hiervoor meteen een kostprijs in rekening brengen terwijl dat eigenlijk niet correct is. Wees dus zeker niet bang om uw architect naar een gratis introductiegesprek te vragen. Op die manier kunt u tot 115 euro besparen op de kosten die aangerekend worden.
- Twee projecten voor een scherpe kostprijs. Is uw buurman ook van plan om veranderingen aan zijn huis uit te voeren en wenst hij daarvoor ook een architect onder de arm te nemen? In dat geval kan het bijzonder interessant zijn om de beide opdrachten tegelijkertijd te verstrekken. Zo kunt u doorgaans beiden rekenen op een scherpere kostprijs.
- Vergelijk offertes. Een vergelijking van offertes kan u een besparing tot wel 30% opleveren!