Home » Energie » Warmtepomp » Soorten warmtepompen

Soorten warmtepompen (4)

Velen die nog slechts relatief weinig onderzoek hebben uitgevoerd naar een systeem met warmtepomp hebben er geen enkel idee van dat er vier verschillende types op de markt zijn terug te vinden. De bekendste warmtepomp is de lucht-lucht warmtepomp, maar er bestaan nog drie variaties, namelijk:

  • De lucht-water warmtepomp
  • De water-water warmtepomp
  • De grondwater warmtepomp

De bekendheid van de lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk best opvallend te noemen. In vergelijking met deze bieden de drie variaties namelijk een aanzienlijk hoger rendement, maar daar staat tegenover dat ze wel een stukje duurder zijn in aankoop.

Dubbel rendement

Wanneer u een warmtepomp wenst te laten plaatsen in uw woning zult u dus een keuze moeten maken uit de vier verschillende mogelijkheden, maar welke is nu echt de interessantste? Dat valt moeilijk te zeggen alleen is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de laatste drie, namelijk lucht-water, water-water en grondwater een dubbel rendement kunnen verwezenlijken. Enerzijds wordt het rendement namelijk veroorzaakt door de ruimte op te warmen, maar daarnaast is een dergelijk systeem ook in staat om het sanitaire water te  verwarmen waardoor een dubbele opwarming plaats kan vinden.

Combinatie van warmtepomp met extra warmtebron

Voor welke soort warmtepomp u uiteindelijk ook kiest, het wordt altijd aangeraden om bij het systeem gebruik te maken van een extra verwarmingsbron. Het is namelijk zo dat de warmte die door een warmtepomp wordt opgewerkt slechts zeer beperkt is. Om de opwarming van uw huis te kunnen garanderen is het dan ook altijd zeer belangrijk om een extra warmtebron te voorzien zoals, bijvoorbeeld vloerverwarming. Deze maakt eveneens gebruik van de centrale verwarming en beschikt daarbij over de mogelijkheid om zowel op te warmen als af te koelen. Hierdoor wordt uw huis het hele jaar door op een aangename temperatuur gehouden en dat zonder dat u rekening dient te houden met een groot energieverbruik.

Verwarming of afkoeling of beide?

Naast bovenstaande is het ook steeds belangrijk om er rekening mee te houden dat een systeem met warmtepomp vaak ook over de mogelijkheid beschikt om naast het warmen te koelen. Op deze manier kan er voor worden gezorgd dat uw woning niet alleen tijdens de winter comfortabel warm aanvoelt, maar daarnaast blijft deze tijdens de warmte zomermaanden ook nog eens heerlijk fris.