Home » Energie » Warmtepomp

Warmtepomp

 
Warmtepomp nodig? Vergelijk eerst

Warmtepomp

Warmte uit de aarde gebruiken om te stoken

Meer dan 40% van de zonne-energie wordt door de aarde opgeslagen in de vorm van aardwarmte. Dit is een duurzame vorm van energie en zou een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn voor het stoken met fossiele brandstoffen. Stoken door gebruik van aardwarmte heeft als extra voordeel dat er de uitstoot van CO2 bijna nihil is. En in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas en kolen raakt de voorraad aardwarmte nooit op.

Er zijn ook warmtepompen die warmte opslaan uit hun omgeving zoals bijvoorbeeld de lucht.

Om aardwarmte te kunnen inzetten voor de verwarming van uw huis heeft u een warmtepomp nodig. Deze warmtepomp zal uw cv-ketel vervangen. Huizen die gebruik maken van een warmtepomp maken meestal gebruik van vloerverwarming om het huis te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit drie delen namelijk

  • Warmtewisselaar
  • Compressor
  • Verwarmingsbuis

De warmtewisselaar helpt bij het afvoeren van warmte. De compressor is verantwoordelijk voor het verhogen van de luchttemperatuur. De verwarmingsbuis kan men zien als de radiator.

Een warmtepomp werkt door het extraheren van de warmte uit de aarde of atmosfeer en kan op die manier uw huis verwarmen. Naast het leveren van schone en hernieuwbare energie,  zijn de warmtepompen ook gemakkelijk te installeren.

Een warmtepomp werkt erg energiezuinig en zorgt dus voor een lagere energierekening. Bovendien is het verwarmen van uw huis door middel van een warmtepomp erg milieuvriendelijk.

Ten opzichte van gas en olie cv-ketels, leveren warmtepompen een lagere temperatuur warmte voor langere periodes. Zie ook: kosten warmtepomp.

De warmtepomp in der loop der tijden

Eigenlijk experimenteert men al sinds begin 1900 met het gebruik van een warmtepomp.
Het was echter pas in de tijd van de eerste oliecrisis (zeventiger jaren) dat men het gebruik van een warmtepomp ook echt ging zien als mogelijke vervanger van bestaande fossiele energie. Sinds die tijd is er veel geld in onderzoek naar het gebruik van de warmtepomp gestoken. Pas sinds begin jaren 1990 is er echter sprake van een rendabele inzet van de warmtepomp bij het verwarmen van een huis.